De drijvende zonne-eilanden van Floating Solar zijn stormbestendig. Dat blijkt uit een proef van drie jaar op de Slufter bij de Maasvlakte. De eilanden bleken zowel technisch succesvol als robuust voor de weersomstandigheden. Nu de proef is afgerond is het eiland verwijderd. Met de kennis van deze proef zet Floating Solar nieuwe stappen in de uitrol van projecten. Het experiment op de Slufter maakt deel uit van het project Zon op Water, een initiatief van onder meer Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam.

In de afgelopen drie jaar werden op de Slufter verschillende drijvende zonnesystemen getest op hun weerbaarheid tijdens periodes van zware storm.

“Het blijkt dat  ons systeem goed blijft functioneren en in staat is mee te bewegen met zelfs de meest extreme weersomstandigheden. Ons robuuste, zonvolgende eiland heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan. We hebben door deze proef een schat aan gegevens verzameld over de constructie, de toegepaste materialen en coatings, de verankering en de opbrengst”,  zegt Kees-Jan van der Geer, de directeur van Floating Solar.

Onderzoeksresultaten drijvende zonnepanelen

Floating Solar gebruikt deze onderzoeksresultaten voor nieuwe projecten, zoals het drijvende eiland bij waterbedrijf Evides (Kralingen) dat deze zomer werd opgeleverd. Op dit moment bouwt Floating Solar drijvende eilanden bij waterbedrijf PWN in Andijk. Ook de eilanden in Andijk (bij het IJsselmeer) liggen, net als de Slufter, dicht bij de kustlijn. De kennis van de proef komt dus goed van pas.

Zware stormen

De eilanden hebben door deze ligging te maken met veel wind en golfslag. In de periode van het experiment op de Slufter waren er vier zware stormen met windkracht tien tot elf. Een impressie van deze omstandigheden op het proefeiland is te zien in dit filmpje van de storm in januari 2018, waarbij het KNMI windstoten van 144 km/h mat in de regio van de Slufter.

,,Drijvende panelen op een robuust, stormbestendig systeem, die de natuur versterken gaan een belangrijke bijdrage leveren aan het versneld verduurzamen van de samenleving”, concludeert Van der Geer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees-Jan van der Geer (directeur Floating Solar): 06-53646455.